Zoeken in deze blog

woensdag 18 december 2013

De Feestdagen en ervan genieten...

Kerstversieringen, kerstmuziek, lichtjes, prachtige etalages met verleidelijke (dure) cadeaus, supermarkten met aanbiedingen van “feestelijke” vleessoorten, drank en zoetigheid, en op de televisie reclamespotjes van blije, gelukkige, mooie en tevreden mensen rond de boom, alweer met een flinke berg cadeaus, of rond een feestelijk gedekte tafel vol overheerlijke gerechten... en kennelijk vinden we dat allemaal gewoon en vraagt niemand zich af in hoeverre dit soort plaatjes wel realistisch is...

Realistisch of niet, het is wel zo dat we met Kerstmis toch graag iets doen wat we normaalgesproken niet doen, iets met ‘z’n allen’, iets van bij elkaar zijn, samen een maaltijd delen en misschien ook wel even stilstaan bij mensen die er niet meer zijn of bij het lot van anderen die het minder getroffen hebben. Menselijke warmte staat centraal. En of we het dat nu “groot” vieren of meer op een eenvoudige en bescheiden wijze, er moet van alles geregeld en georganiseerd worden. Vang je daar tijdig mee aan, dan kun je jezelf als HSP’er de nodige stress besparen en vervolgens dan ook ontspannen van het samenzijn genieten. Wees eerlijk, stress en genieten gaan nu eenmaal niet goed samen.

De meesten van ons hebben een huis, een gezin en, gelukkig, ook werk. Als hooggevoelige ben je doorgaans een makkelijke kandidaat voor stress en te veel hooi op je vork; daar hoeft het heus geen Kerstfeest voor te zijn. Vaak vergt het in de lucht houden van de vele ballen zo veel tijd en kracht dat er niets meer overschiet voor jezelf, om iets voor jezelf te doen, je accu’s op te laden, te mediteren, te sporten of wat je dan ook graag doet. De feestdagen, het organiseren van ‘gezellige etentjes’ leidt maar al te vaak tot een gevoel van overspannenheid, tot het zenuwachtig verzuchten van ‘het is me allemaal echt te veel’ en tot kribbigheid en het niet kunnen genieten van het feest waarvan je je toch zo veel had voorgesteld.


Wat kunnen we doen om er een echt FEEST van te maken?
  • Om te beginnen: plannen. Laat niet alles tot het laatste moment. Ben jij de gastvrouw/gastheer van het familiediner, bedenk dan tijdig wat je op tafel wilt zetten en probeer daar gerechten bij te laten zijn die je van te voren kunt klaarmaken en kunt invriezen. Je zou ook kunnen overwegen om een feestelijk koud buffet te presenteren; dat is minder werk en het hoeft echt niet minder feestelijk te zijn. Ik denk dan aan bijzondere kaasjes, groentedips met rauwkost, een lekkere salade. Een soep vooraf past daar goed bij en is makkelijk van te voren te maken. Je zou ook kunnen vragen of iemand anders misschien een deel van de gerechten voor zijn rekening kan nemen. Wie zegt dat je alles in je eentje moet doen? Het gebeurt maar al te vaak dat we denken dat we een bepaalde familietraditie moeten volgen en dat er dus, bijvoorbeeld, gevulde kalkoen met alles erop en eraan op tafel moet komen. Moet dat echt? Wil je dat ook werkelijk? Je zou ook een nieuwe traditie kunnen starten, toch?
  • Ik raad je aan om pen en papier te nemen en een lijstje te maken van wat je wilt doen: kaarten schrijven, het huis versieren, inkopen van presentjes en ingrediënten voor de maaltijd, bedenken wat je aan wilt trekken (moet er nog iets naar de stomerij?), afspraken maken bij de kapper en met genodigden die ook aan de bereiding van de maaltijd bijdragen (wie maakt het voorgerecht, het hoofdgerecht of het toetje?). Schrijf alles duidelijk op en overleg met de betrokkenen. Niemand wil die last minute stress! Probeer zo veel mogelijk te delegeren. De kinderen kunnen ook helpen, en vinden dat vaak ook leuk; vraag ze wat ze zouden willen doen. En ja, ik weet het, als HSP’er wil je graag dat alles perfect is, maar gezelligheid is belangrijker dan dat. Daarbij weet niemand behalve jij dat je een kers op de vla had willen hebben, dus als je die dan toch vergeten mocht zijn, dan is er echt niets aan de hand. Bedenk dat niemand het wist van die kers en dat niemand het je kwalijk zal nemen als er vla zónder kers op tafel komt. Details zijn leuk, maar ze zijn niet het voornaamste. Dus ontspan je, en geniet. Ben jij ontspannen, dan zullen je gasten zich ook kunnen ontspannen. Uiteindelijk is het FEEST.
  • Het is een open deur, maar toch zeg ik het nog maar even: het gaat bij het Kerstfeest op de eerste plaats om het genieten van elkaar, van het samenzijn en van een ontspannen sfeer. De versieringen, het eten en de eventuele cadeautjes zijn een bijkomstigheid. De reclamespotjes, de folders en de advertenties zijn gemaakt om iedereen vooral zo veel mogelijk te laten kopen. We worden wijsgemaakt dat (overmatig) consumeren een vereiste is voor een geslaagd feest. En dat is natuurlijk een illusie. Een harmonische sfeer, gezelligheid en het welslagen van het feest, het is echt niet afhankelijk van de hoeveelheid (duur) voedsel, van veel (kostbare) cadeaus. Het slagen van je feest hangt af van je innerlijke houding.
  • En... denk aan de buurtwinkel. Probeer zo veel mogelijk lokale produkten te kopen. Je weet best waarom.

En dan, beste Lezer, rest mij alleen nog je mooie, lichte en warme feestdagen toe te wensen, dagen met tijd voor al je dierbaren en vooral ook tijd voor jezelf. Geniet van wat en wie er is, en sta ook eens stil bij al het moois en verrijkends dat het afgelopen jaar je heeft gebracht, en dat het komende jaar je gaat brengen. Het leven is niet alleen maar glim en glitter, en gelukkig maar, want het is vooral dankzij de moeilijke momenten dat we ons als mens kunnen ontwikkelen, dat we innerlijk kunnen groeien.
In die zin maak ik van de gelegenheid gebruik om al diegenen die me gebeld of geschreven hebben, al diegenen die hun verhaal aan mij toevertrouwden en die een coachingstraject met mij aangingen, hartelijk te bedanken. Ik heb veel van jullie geleerd, en ik hoop dat ik jullie door onze samenwerking een stapje verder kwamen in het leven.

Hele fijne, ontspannen en bijzondere
feestdagen voor allen!





2 opmerkingen:

  1. Ik merk vooral aan mijn kids, met name de gevoelige, dat het allemaal teveel is. Sint en Kerst. Veel ziek geweest. Toch probeer ik ze ook wel een beetje te laten genieten van de kleine dingetjes.
    Wat hier helpt: doseren. 1 Sintfeest, alleen in het weekend schoentje zetten, geen drukke kerstversiering maar alleen een mooie boom, af en toe een middagje thuis, veel kerstkaartjes digitaal verzenden scheelt veel werk, tweede kerstdag vrij houden voor ons gezin.

    Jij ook een heel fijn kerstfeest en een goed en gezond 2014!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. D ee, Dank voor je aanvulling, héél belangrijk. Fijne, rustige en van elkaar-kunnen-genieten-Kerstfeest en de allerbeste wensen voor het komende jaar! :)

    BeantwoordenVerwijderen